Bij de selectie en follow-up van de onderliggende beleggingen wordt er met verschillende factoren rekening gehouden. Deze factoren worden beoordeeld door NN Investment Partners (NN IP) - de beheerder van het compartiment.
- Uitsluitingen op basis van normen of handelswijze
Bij de selectie van de onderliggende beleggingen worden met name bedrijven en overheden uitgesloten die zich schuldig maken aan grove of ernstige inbreuken op internationaal erkende 'normen' zoals die onder meer zijn opgesomd in het Wereldpact van de Verenigde Naties of in de mensenrechten.
- Uitsluitingen per activiteit
Bedrijven (en zelfs landen) die actief zijn in onder meer de onderstaande activiteiten worden ook uitgesloten:
- de productie van en/of de handel in controversiële wapens,
- de tabaksindustrie,
- de gokindustrie en het entertainment voor volwassenen
- bont en 'speciale' lederwaren,
- kernenergie,
- ...
- ESG-scoring
De bedrijven worden vervolgens geklasseerd volgens een scoringsysteem dat werd ontwikkeld door NN IP. Dit systeem gaat uit van:
- het advies van de analisten van NN IP over de risico's en mogelijkheden van het bedrijf en,
- de ESG-scores die aan het bedrijf worden toegekend door Sustainalytics, wereldleider in research en ratings op het gebied van ESG en corporate governance.
Bij de uiteindelijke selectie van de onderliggende waarden van de portefeuille speelt deze ESG-score een rol. Concreet zal een bedrijf met een hoge financiële score niet weerhouden worden als de ESG-score onder het gemiddelde van zijn sector ligt.
- Beleggen met impact
Bij de selectie van de onderliggende waarden wordt er ook gekeken naar beleggingen met impact. Dit zijn beleggingen die een meetbare positieve impact op het milieu of op de samenleving nastreven. Een voorbeeld zijn de groene obligaties. De emittent van een groene obligatie investeert dit geld bijvoorbeeld in projecten die de CO2-uitstoot meetbaar verminderen.
Bovenop deze selectiecriteria, garandeert het compartiment een actieve follow-up en verbindt het zich aan de bedrijven waarin het belegt via:
- Stemrecht of actief aandeelhouderschap
Dit engagement berust op de overtuiging dat bedrijven die voldoende aandacht besteden aan deugdelijk bestuur, op termijn betere resultaten zullen behalen. Deugdelijk bestuur moet dus gestimuleerd worden bij de bedrijven waarin het compartiment belegt. Zo moeten bedrijven waarin het compartiment belegt transparant zijn over de manier waarop bestuursleden en managementprocessen ervoor zorgen dat er voldoende aandacht wordt besteed aan het verminderen/beperken van klimaatrisico’s, de naleving van de sociale normen ...
Om dat deugdelijk bestuur aan te moedigen in de bedrijven waarin het compartiment belegt, maakt het actief gebruik van zijn stemrechten die verbonden zijn aan de aandelen. Tegenwoordig ligt de focus op drie belangrijke thema's: 1) duurzaamheid, 2) een doeltreffende en diverse raad van bestuur en 3) een bestuurdersvergoeding die past bij de strategie van de onderneming.
- Engagement
Het compartiment neemt niet alleen deel door te stemmen maar engageert zich ook op andere manieren in ondernemingen waarin het belegt. Zo zijn er proactieve gesprekken met de bedrijfsleiders om de ESG-normen te bespreken en zo nodig te stimuleren.
Er gaat veel aandacht naar transparantie en de ESG-factoren worden gepubliceerd in rapporten voor de klanten (zie Impact rapport op deze website). Hierin wordt de hoeveelheid CO2 vermeld die dankzij de beleggingen in groene obligaties wordt uitgespaard. Een overzicht van de CO2- en afvalvoetafdruk van de beleggingen in aandelen wordt eveneens getoond. Bovendien wordt duidelijk benadrukt dat er niet belegd wordt in ondernemingen die ernstige of zeer ernstige inbreuken plegen op internationaal erkende normen.
Bij de samenstelling van de portefeuille spelen dus niet alleen financiële criteria een rol, maar ook het duurzame karakter van de mogelijke beleggingskandidaten en hun inspanningen om steeds groenere te worden.